Specialistė įspėja dėl veido kaukių dėvėjimo: kelios klaidos gali pažeisti odą

Švelnėjant pandemijos valdymo priemonėms, medicininės veido kaukės išlieka būtinos uždarose patalpose, o uždarų renginių metu reikalaujama dėvėti respiratorius. Nors tai – efektyvus būdas sumažinti koronaviruso plitimą, tačiau netinkamai dėvimos apsaugos priemonės kenkia mūsų jautriausiam organui – odai.

Dėl kaukių dėvėjimo atsiradę spuogai bei bėrimai įgavo net naują pavadinimą – masknė. Apie šią ir kitas odos problemas, kurios kankina dėvint veido kaukes bei kokių klaidų nekartoti norint išvengti sudirginimo tv3.lt naujienų portalui pasakojo kosmetologė, grožio studijos „URB STUDIO“ įkūrėja bei lektorė Kristina Urbonaitė.

Dažnai keiskite veido kaukes 

Jau ne pirmus metus medicininės veido kaukės ir respiratoriai tapo neatskiriama kasdienybės dalimi, tačiau kartu su šia apsaugos nuo viruso priemone padaugėjo veido odos problemų – kosmetologė sako pastebėjusi, jog po pirmojo karantino klientų, besiskundžiančių dėl spuogų bei kitų problemų, skaičius išaugo. Tai paveikė net tuos, kurie iki tol neturėjo jokių nusiskundimų. 

Siekiant suprasti, kaip apsauginės veido priemonės gali pakenkti odai, svarbu suvokti, kas vyksta jas dėvint. „Dėvint medicinines veido kaukes arba respiratorius mūsų oda beveik nekvėpuoja, susidaro kondensatas, išėję į lauką mes nusiimam kaukę, jeigu yra šalta, vėjuota diena, greitai nušąlam veidą. Be to, kai oda nekvėpuoja, pradeda kimštis poros“, – paaiškino K. Urbonaitė. Nusiimti kaukę išėjus iš šiltos patalpos reikėtų neskubėti – arba tai padarykite prie išėjimo, kad oda spėtų apdžiūti, arba pakeiskite sudrėkusią kaukę, nes iš šilto prekybos centro išėjus į žvarbų orą oda patiria šoką, dideli temperatūrų svyravimai ją sujautrina ir pažeidžia. 

Svarbu kuo dažniau keisti medicinines veido kaukes, kosmetologė rekomenduoja tai daryti kas 2 valandas – tai padės ne tik išvengti viruso, bet ir odos pažeidimo. K. Urbonaitė sako iš patirties matanti, kai žmonės po veido valymo procedūrų dedasi ilgai naudotą, nešvarią kaukę, o to daryti nevalia, nes čia kaupiasi įvairios bakterijos ir mikrobai, ypač kai lauke vėsu ir drėgna. 

„Naudokit švarias kaukes, nes kaupiasi daug ne tik virusų, bet ir bakterijų, mikrobų, o oda, kai ji yra sudirginta, daug lengviau viską priima, kadangi yra pažeistas odos barjeras“, – pridūrė specialistė. 

Pasiteiravus, kas labiau kenkia odai – medicininės kaukės ar respiratoriai, kosmetologė turi vienareikšmišką atsakymą: „Su respiratoriais mūsų oda dar mažiau kvėpuoja, su kaukėmis šiek tiek daugiau, bet vis tiek jaučiamas didelis neigiamas poveikis mūsų odai. Anksčiau buvo galimos medžiaginės kaukės, visada klientams rekomenduodavau rinktis šilkines, dėl to, kad šilkas yra labai artimas mūsų odai, oda su juo kvėpuoja. Tačiau dabar tai nebėra galima.“

Dažniausios odos problemos 

Specialistė išskiria dvi dažniausias problemas, su kuriomis susiduria asmenys dėl veido kaukių dėvėjimo – tai yra perioralinis dermatitas, pasireiškiantis aplink lūpas, pasireiškia padidėjęs odos jautrumas, pleiskanojimas, atsiranda raudonis. 

Kita dažna poblema – imti kankinti spuogai, kimštis poros. 

Suprasti, ar tai – kaukės sukeltos odos problemos, padės pažeidimų lokalizacija, mat spuogai, bėrimai ir kiti sudirginimo požymiai pasireiškia būtent sąlyčio su kauke vietoje.  „Vieniems pradeda kimštis poros, susidaro atviri arba uždari juodi inkštirai, kitiems susidaro raudoni, pūlingi spuogeliai. Bet kuriuo atveju, tai yra nuo kaukės, jeigu iki to neturėjote tokių problemų. Spuogas nenusako, kuris yra masknė, o kuris nėra, dažniausiai susidaro židiniai“, – sakė „URB STUDIO“ įkūrėja. 

Jei susidūrėte su veido kaukių sukeltomis odos problemomis, svarbiausia ir, greičiausiai, visiems žinoma taisyklė yra nekrapštinėti susidariusių spuogelių – taip tik dar labiau pakenksite. Taip pat nenaudokite stipraus poveikio, itin odą sausinančių priemonių. „Kas galbūt nuo seno yra likę, kad žmonės nori spuogus sausinti paprastu salicilo spiritu iš vaistinės – tikrai to nedarykit, nes per daug išsausinsit, pažeisit odos barjerą, dėl ko gali iškilti dar daugiau spuogų, oda taps dar jautresnė, sunkiau gis“, – pataria K. Urbonaitė. 

Jeigu darbo metu tenka visą dieną praleisti su kauke ir jaučiate, kad kyla spuogelis ar oda yra jautresnė, rekomenduojama naudoti lokalias priemones. Užtepkite jas ant spuogo ir užsidėkite kaukę: „Taip šiek tiek apmalšinamas odos uždegimas, nuraminama oda, galbūt tai padės neišvešėti iki rimtos problemos.“ Renkantis lokalias priemones nuo spuogų, ieškokite tokių, kurių sudėtyje yra medžiagų, padedančių kovoti su odos problemomis. 

„Ieškokite tokių ingredientų kaip ichtiolas, jis veikia priešuždegimiškai, ramina odą, gali iškelti spuogą į paviršių arba jį suskaidyti viduje. Taip pat galima ieškoti su AHA rūgštimis – viena veiksmingiausių yra glikolio rūgštis. Taip pat tinka arbatmedžio aliejaus turinčios priemonės, bet reikia žiūrėti, kad tai nebūtų grynas arbatmedis, o būtų įtrauktas į priemonės sudėtį“, – vardijo kosmetologė.

Ko atsisakyti, dėvint kaukę

Geriausias būdas išvengti odos pažeidimų yra imtis prevencinių priemonių. Štai, moterims vertėtų atsisakyti vazelino bei lūpdažio dėvint kaukę, nes jų sudėtyje yra kokosų, kakavos sviesto ar vazelino, kuris kvėpuojant po kauke nubėga ir kemša poras aplink lūpas. 

„Taip pat verta pagalvoti, ar tepti makiažą. Makiažas dažnai būna silikoniniu pagrindu, kas neleidžia odai kvėpuoti, ant viršaus dar uždedame kaukę – tai yra puiki terpė kauptis bakterijoms ir formuotis uždegimams. Reikėtų naudoti kuo mažiau makiažo arba tai galėtų būti lengvas, mineralinės pudros pagrindas arba lengvi maskuokliai“, – patarimą moterims išduoda pašnekovė. 

Gali kilti klausimas, kaip elgtis su veido serumais ir kremais – šių priemonių neatsisakykite ir naudokite kasdien. Kosmetologė aiškina, jog tai padeda apsaugoti odą nuo staigių temperatūros pokyčių: „Aš visada sakau – kaip Dievą myliu serumą ir kremą reikia naudoti ryte ir vakare. Serumas yra papildoma priemonė, bet kremas turi būti visada, nes mūsų odą reikia apsaugoti ir drėkinti.“ Rinkdamiesi veido kremą, atsižvelkite į sezoniškumą: žiemą tinka maitinantys, riebesni kremai, o vasarai galima rinktis lengvos tekstūros drėkinantį kremą. Atsižvelkite ir į sudėtį, kad joje nebūtų silikonų ir poras kemšančių aliejų, taip pat blogųjų alkoholių.

Kol veido odos problemos neišplito, stenkitės jas kontroliuoti tinkamomis priemonėmis, tačiau jei pastebite, kad situacija blogėja ir židiniai plečiasi, ryškėja raudonos dėmelės, oda vis labiau pleiskanoja, neuždelskite. Laiku nesusirūpinus odos problemomis gali kilti daug daugiau problemų – atsirasti pigmentacija ar randai, kurie sunkiai pašalinami. 

„Ką pamačiau, kai buvo karantinas ir žmonės neturėjo galimybės apsilankyti pas kosmetologus ir kitus specialistus, ne visi norėjo nuotolinių konsultacijų, prisipirkdavo daug priemonių, kurios galbūt kažkam tiktų, bet jiems patiems netinka. Aš sakau, kad geriau investuoti į vienkartinę konsultaciją, jeigu nenorite procedūrų, specialistas apžiūrės jūsų odos problemą ir parinks tai, kas tikrai tinka. Tai veiksmingiau nei prisipirkti daug produktų, išleisti daug pinigų ir negauti jokio rezultato“, – patikėti savo odos sveikatą specialistams pataria K. Urbonaitė.

Visą straipsnį galite rasti https://www.tv3.lt/naujiena/gyvenimas/specialiste-ispeja-del-veido-kaukiu-devejimo-kelios-klaidos-gali-pazeisti-oda-n1138625